Wie zou jij het liefst in een doosje willen doen? Er altijd van houden, koesteren en voor zorgen? Blij maken, een extraatje geven? Je kinderen, je geliefde, je huisdier, je lieve buurvrouw, een goede collega, je verre-lieve-weg-vriendin misschien? Nou, dat kan! Elke dag natuurlijk, maar helemaal in de Wichteltijd. Een bijzondere traditie uit Scandinavië die in Nederland steeds meer navolging vindt. Waarom? Omdat het hartverwarmend is. En daar houd ik van!

In de scandinavische landen trekken ze op 11 november -de dag dat je lichtje schijnen mag, Sint Maarten- een lootje in de traditie van het Wichtelmannetje: van oorsprong een kabouter, Tomte Tummetot uit het gelijknamige prentenboek (een aanrader!), die ongemerkt en ongezien voor de dieren en mensen zorgt op de boerderij in de koud van de winter. Een extra wortel.., een deur dicht doen die staat te tochten, een aai of zacht liedje in het oor van een bibberende koe. Dat soort dingen.

 

Wichtelen en de liefdestalen… : welke taal spreek jij?

Bij wichtelen gaat het er dus om dat je anderen in deze donkere, koude tijd verwarmt en ‘licht’ brengt door kleine attenties, gebaren en zorg. Letterlijk soms voor lichtpuntjes zorgt. Dat hoeft geen geld te kosten…, liever niet misschien zelfs. Het mooie aan wichtelen is dat het de liefdestalen van het ‘zorgen voor’ en het ‘kadootjes geven’ aanspreekt… In het boek ‘de vijf liefdestalen’ beschrijven de auteurs heel mooi hoe verschillend we onze liefde uiten. Hebben de zender en ontvanger niet dezelfde liefdestaal? Dan kan het zijn dat een liefdevolle boodschap niet als liefde wordt ontvangen maar als ‘iets gewoons’…, bijvoorbeeld: elke avond voor lekker eten zorgen, altijd klaar staan voor hulp, een kleine attentie meenemen, een lief woord zeggen. 

Als iemand een andere ‘liefdestaal’ spreekt, kan het lijken dat diegene nooit liefde geeft (maar dat wel doet, op zijn of haar manier!) De vijf liefdestalen zijn: lichamelijke aanraking, lieve woorden, tijd en aandacht besteden met elkaar, cadeaus en tot slot dienstbaarheid. Welke liefdestaal spreek jij? Het mooie aan de wichteltijd is dat je ongezien laat merken dat je om iemand geeft op een misschien andere manier dan je gewend bent…, maar dat dit wel een een enorm fijne impuls kan zijn voor jullie band. Proberen?

 

Zo doe je het: wichtelen, oftewel: wikkelen in liefde en aandacht!

Je kunt ervoor kiezen om lootjes te trekken: zo heb je een iemand in je gezin/ werkkring/vriendengroep die jij als ‘blij voorwerp’ hebt om te verwennen in de periode tot kerst. Denk bijvoorbeeld aan: lieve woorden op een briefje in de lunchtrommel, iets lekkers op het bureau, een opgepompte fietsband, een kruik in het bed… Of: een doosje maken vol lieve woorden, mooie herinneringen en wensen voor de ander… en er dan om de zoveel tijd een nieuw ‘lief woord’ bij doen. Dat heeft meteen effect op geluksgevoelens en zelfvertrouwen! En als je geïnspireerd wilt raken hiervoor: in mijn prentenboek Het Lieve Woorden Doosje vind je niet alleen een hartverwarmend verhaal hierover, maar ook een mooi gedicht en tips vol hartenkracht…

 

Je kunt ook een mandje of pot vullen met kleine, symbolische figuurtjes zoals een wichtelmannetje (zie afbeeldingen), of kaartjes met hartjes erop of een afbeelding van een wichtelmannetje. Of met hartjes van suiker, vilt of hout. Elke keer als je besluit iemand te verrassen (geheim!), pak je een figuurtje of kaartje en legt die bij het resultaat van je actie… bijvoorbeeld; een extra lekkere koek in de broodtrommel, een bloem op een hoofdkussen, een geurtje bij het bed, een lief gedicht bij de thee, een plaatje van de favoriete sporter/persoon in de tas met een inspirerende tekst… een klaargelegde sjaal en handschoenen (voor iemand die ze standaard vergeet). Bijvoorbeeld.

Wichtelen kun je ook voor mensen die je niet (zo goed) kent… Een zwerver bij de Albert Heijn een zakje pepernoten geven, of een oude dame helpen met oversteken en een fijne dag wensen. Een receptioniste die je vaak ziet, zomaar een kleine attentie geven. 

 

Want uiteindelijk gaat het erom dat je met jouw gebaar zegt: ik zie jou… ik geef om jou. Hoe goed (of niet) ik je ook ken: ik geef ook om jou. Wie krijgt daar nu niet een warm gevoel van? Alsof er opeens een lichtje wat harder gaat branden: door de vriendelijke aandacht van jouw gebaar…

 

Een fijne wichtel (wikkels-van-liefde-) tijd!