butterfly-2712149

Creatieve & lichaamsgerichte Kindercoaching


In je werk neem je altijd 'jezelf' mee en als coach is dat het allerbelangrijkste. Je wilt je als coachee veilig en welkom voelen en daarom vertel ik je hier iets meer over mijn achtergrond.

Als student kwam ik voor het eerst in aanraking met een coach, een lieve jonge vrouw die al snel doorhad dat mijn 'buikpijn' een oorzaak had die 'tussen de oren zat' en in mijn verleden. Met haar liefdevolle aanpak ontdekte ik veel over mezelf EN stuurde ze mij het pad op van mindfulness en yoga. Ik heb tussen mijn 22e en 33e bij goede instituten cursussen en jaartrainingen in mindfulness en bewustzijnsontwikkeling gedaan. Toch duurde het nog even voordat ik ook in mijn werk koos voor coaching en therapeutisch bewegen. Ik begon als historica-journalist, volgde mijn hart naar kinderen via het onderwijs en vond het uiteindelijk later echt, na een periode van ziekte, bezinning en herstel.

Want op mijn 34e emigreerden mijn man, dochtertje van een en ik eerst nog naar Munchen, Duitsland. Daar was ik erg eenzaam: mijn dochtertje sliep voornamelijk, mijn man was heel veel van huis en ik had al mijn vrienden, familie en werk achtergelaten. Help! Na een half jaar heimwee, krabbelde ik eruit en ontdekte dat de verhalen die ik al jaren schreef, werkelijk van betekenis konden zijn voor kinderen. Ze konden helpen. Zo ontstond het 'Lieve Woorden Doosje' en het bijbehorende 'Hartenpakket', waarin mijn ervaring en kennis over lichaamsgericht werken (yoga, mindfulness adem), positieve psychologie en hartfocus samenkwamen. Het wordt inmiddels veel ingezet bij kindercoaching en kinderyoga in NL en België.

Terug in Nederland moest ik die 'kennis' opeens voor mezelf inzetten, toen ik na een rollercoaster aan vervelende, traumatische gebeurtenissen in een volledige burnout terecht kwam. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd en maakte mijn drang om te schrijven, materialen te maken EN weer met kinderen te gaan werken voelbaar. Tegelijkertijd heb ik alles wat ik in huis had moeten inzetten voor mijn eigen herstel. Iets dat op creatief vlak uitmondde in Vlinder & Slak.                   

Dat 'intuitieve' werken zet ik ook in bij mijn werk. Naast alle kennis, ervaar ik dat als heel belangrijk. Want er is geen een methode altijd perfect passend, je moet vooral 'kijken, voelen en luisteren.' Ook bij mijn eigen dochters was dat erg nodig. 

Als moeder van mijn twee dochters en als leerkracht liep ik al snel tegen grote vragen aan: hoe kan ik dit kind helpen in zijn kracht te staan? Wat is daarvoor nodig? Waar liggen eventuele obstakels? Dat de meiden en ik ook hooggevoelig waren, dat had ik inmiddels zelf al ontdekt door mijn burnout en de periode van verdieping en herstel. Maar dat was het niet alleen, want na een periode van grote zorg en frustraties, vooral op school,ontdekten we door onderzoeken dat de een hoogbegaafd is en de ander dyslectie heeft. Ik vermoedde het wel, maar nam het niet serieus. Ik 'wist' dat ze dyslectie had, maar ik liet me toch ompraten door een beelddenk-coach om een duur traject te volgen want 'nee, ze is niet dyslectisch'. Dat bleek ze wel te zijn. Ik schrijf dit, omdat het mij de les leerde van 'op jezelf vertrouwen als moeder'. Ik wist het diep van binnen, maar ik luisterde niet. In mijn Oudercoaching ga ik er daarom ook altijd vanuit dat je als ouders de wijsheid hebt over je kind. Ik kan je alleen inspireren die wijsheid te ontdekken EN toe te passen. 

Als coach vind ik het elke keer ontroerend om te zien hoe kinderen, tieners of volwassenen op hun geheel eigen wijze en tempo de weg terug vinden naar hun hart, naar inzicht, kracht en groei. Zoals het slakje op de foto dat doet, om daar de 'vlinder' te ontmoeten en op nieuwe kracht de wereld in te gaan...

Ik wens je een goede reis!


Heb ik een specialisme? Ja en nee...

Om de hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid (enz) verder te begrijpen en als moeder te kunnen begeleiden, heb ik me in de avonduren hierin verdiept. Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige in de begeleiding van dit 'soort' kinderen EN heb ik door opleidingen en cursussen me verder ontwikkelt (zie hieronder), zodat ik ook professioneel in mijn praktijk de juiste snaar kan raken.

Toch krijg ik allerlei 'soorten' kinderen, tieners en ouders in de praktijk en daar ben ik blij om. Want elk kind heeft baat bij een eigen, unieke aanpak. Een kind is niet zijn label, het kind heeft een label. Een label dat zeker handvatten biedt, maar 'onderdeel' is van het hele, gezonde kind. Voor mij zijn echt contact, goed kijken en luisteren essentieel om tot de kern te komen en zo problemen op te lossen.Elke aanpak is dus uniek, want elk kind en elk mens is uniek. Ik loop geen 'protocol' af van een methode, je 'schrijft' als mens je eigen aanpak, samen met mij. 

Mijn werkwijze is altijd oprecht, warm, professioneel en betrokken. Ik verwijs door en werk samen waar dat nodig is. Mijn werkwijze is lichaamsgericht (voelen en bewegen) en creatief. In een traject gebruik ik gesprek, creatieve werkvormen (schrijven, heart-maps, spel en tekenen), mindfulness en heartfulness, beweging (yoga, ademhaling, hartfocus), EFT, systemische werk, en diepe ontspanning. 

Hoe ik zelf tot bloei kwam is misschien mijn grootste 'gereedschapskist' die ik inzet in mij coaching. Als coach is het, in mijn ervaring, het allerbelangrijkste dat je jezelf als intrument ziet: door jezelf open te stellen voor de ander, echt te luisteren en je intuïtie te laten werken, kom je sneller tot de kern, tot inzicht en bloei. Door zelf door het nodige heen te gaan, dat aan te pakken en te doorgronden, zowel voor mezelf als mijn kinderen, ben ik de 'Kleine Oase Coach' geworden die ik nu ben. Iemand die je begeleidt naar jouw eigen bron van wijsheid, inspiratie, kracht en plezier. Of je nu kind bent, tiener of volwassene.

De kern is misschien wel dit: op je eigen tempo... terug naar je hart gaan om daar stil te worden en te luisteren naar jouw wensen, verlangens en behoeften. Om zo jezelf te leren kennen en in je kracht te komen. Kijk maar eens naar het Slakje op de bloem... Kortom: Wie ben ik en wat heb ik nodig om te bloeien? Daar begeleid ik jou of je kind graag bij!

Ontdek de mogelijkheden