Deze 8-weekse mindfulnesstraining 'Aandacht werkt!" ondersteunt alle kinderen in hun ontwikkeling: op sociaal, emotioneel en fysiek (ontspanning) niveau ervaren kinderen (en de leerkracht) hoe behulpzaam en fijn het kan zijn om de aandacht bij jezelf te leren houden, tot rust te komen en bijv om te gaan met lastige gevoelens en piekergedachten.

Deze  speelse, zeer goed opgebouwde en kindvriendelijke MBSR-based mindfulness-training heeft een positieve werking op een laag zelfbeeld, piekeren, (faal)angst, concentratie- of aandachtsproblemen of zich geen raad weten met hun emoties of (hoog)gevoeligheid of hoogbegaafdheid.

In een wereld vol indrukken en prikkels, is mindfulness een vriendelijke en effectieve manier om kinderen terug te brengen bij de rust in zichzelf. Mindfulness staat los van religie of geloofsovertuiging.

Aandacht Werkt' is speciaal ontwikkeld voor kinderen door Eline Snel. Kinderen ontdekken spelenderwijs hoe ze om kunnen gaan piekergedachten, hun lijf leren ontspannnen, om te gaan met stress en zintuiglijke indrukken, maar ook hun emoties te herkennen en een plekje te geven. Dat geeft kinderen rust in hun hoofd en lijf. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Leren observeren en concentreren (wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat?), het leren luisteren naar je lichaam (wat merk je op?), zintuigen en hoe je omgaat met zintuiglijke prikkels, geduld leren hebben, gevoelens kunnen voelen, je eigen (pieker) gedachten leren kennen en een plekje geven, aardig zijn en hoe je dat kunt doen en geluk en wat je gelukkig maakt. De lessen zijn opgezet rondom de 'kikker': leren stilzitten en observeren als een kikker, die geen energie verspilt aan zomaar alle kanten op springen, maar doelgericht en vanuit een positieve intentie zijn dingen doet. 

Een paar reacties van kinderen na en tijdens de training:

"Je bent echt een superlieve juf! Kunnen we niet doorgaan hiermee?" (jongen 7)

"Ik kan nu veel makkelijker slapen en ligt niet meer met mijn ogen open" (jongetje 9 jaar)

"Ik heb geleerd dat ik mijn aandacht bij andere dingen kan hebben" (jongetje, 8 jaar)

"Ik voelde allemaal stroompjes in mijn lichaam, ik voelde het leven door me heen gaan!" (meisje 10 jaar)

"Ik huil mezelf nu niet meer in slaap en voel me veel rustiger" (meisje dat gepest werd 8 jaar)

Informatie

Locatie School/BSO naar keuze
Wendy Traa