Inspireer je klas en breng de kinderen tot rust met de verhalen en avonturen van de Kleine Oase! Als voormalig leerkracht, kinderboekenschrijfster en kinderyogadocent kom ik graag in je klas om spelenderwijs kinderen te inspireren en te leren om tot rust te komen bij zichzelf, en de klas een rustigere, veiligere plek te maken.

Steeds meer scholen ontdekken de waarde en soms (zelfs) de noodzaak om kinderen te leren en te laten ervaren hoe ze tot rust kunnen komen bij zichzelf en hoe ze zich kunnen reguleren: hun emoties, gedachten en gedrag. Als leerkracht weet ik uit ervaring hoe belangrijk een basisgevoel van veiligheid, rust en vertrouwen is en hoe dit doorwerkt in leren, leerprestaties en het klimaat in de klas. Daar zijn vaardigheden voor nodig die in het reguliere lesaanbod soms geheel of gedeeltelijk ontbreken. 

Vlinder & Slak: voor groep 1-3

De verhalen

Centraal staan de twee verhalen uit Vlinder & Slak. In 'Vlinder vindt een huis' wil Vlinder ook heel graag een huis om in te rusten, zich veilig te voelen, net als Slak. Maar haar cocon is al lang verdwenen en de zoektocht naar een nieuwe huis wil niet zo vlotten. Dan leert Slak haar iets heel waardevols..., iets dat je elk kind gunt het te ontdekken: dat je eigen lichaam je 'huis' is. Een plek waar je tot rust kan komen. Gewoon met jezelf. Dit geeft meer rust bij het kind en in de klas. 

In 'Slak krijgt vleugels' wil de introverte, rustige Slak ook weleens weten hoe de wereld eruit ziet buiten de vierkante meter waar hij altijd op rondschuifelt. Maar ja... hij heeft geen vleugels. Of toch wel? Vlinder leert Slak om verder te kijken, verder te durven en verder te gaan dan hij ooit had gedacht. Zodat ook hij 'vleugels' krijgt. Vooral de wat introvertere, bedachtzame en soms ook hele slimme kinderen herkennen veel in Slak. Het is een verademing voor hen om hun eigen kracht en 'vlinderenergie' te leren kennen.

Beschrijving van de workshops en mogelijkheden:

Vlinder & Slak kunnen, twee, vier of acht keer in de klas komen als 'workshop'.

Bij twee workshops is de intentie vooral om kinderen (en de leerkracht) kennis te laten maken met Vlinder & Slak en kinderyoga: deze speelse combinatie werkt meteen ontspannend en geeft plezier.

Naarmate we meer workshops inplannen, kan ik de thema's uit Vlinder & Slak verder uitwerken en ontstaat er een 'training voor rust en plezier' in de klas. Thema's die centraal staan zijn: 'Wie ben jij? -meer als vlinder of als slak..? en wat heb je dan nodig om tot rust te komen en je stevig en blij te voelen? Of: 'aandacht leren hebben zoals een slak' en 'je eigen vlindervleugels' ontdekken. 

De SLAK en VLINDER-methodiek speelt hierin een belangrijke rol: het helpt kinderen stapje voor stapje aan de hand van de woorden S L A K en V L I N D E R om tot rust te komen bij zichzelf (slak) en vol zelfvertrouwen de wereld in te gaan (vlinder). 

Verder werk ik met bewegings- en aandachtsoefeningen, creatieve werkvormen, stilte-spel en samenwerkingsoefeningen. 

Enthousiast geraakt en benieuwd wat dit kan betekenen voor je klas, de rust in de klas en voor kinderen zelf? Neem dan contact op, zodat we samen kunnen kijken wat passend is. 

 

Informatie

Locatie School/BSO naar keuze
Wendy Traa

Aanbod op aanvraag

Op locatie en naar wens