Kindercoach Opleiding: jaaropleiding tot gecertificeerd Vlinder & Slak Trainer voor coaches, therapeuten en leerkrachten

Onderscheid jezelf als kindercoach of kinderyogadocent, leerkracht of therapeut met deze opleiding Restfulkids Vlinder & Slak tot gecertificeerd trainer! Met deze jaaropleiding stap in je de wereld van rust, verbinding en vertrouwen en leer je kinderen van 5-9 jaar én hun ouders hoe ze veerkrachtig en vol zelfvertrouwen kunnen zijn met onze unieke training, coaching en methodieken van VLINDER en SLAK™. Stevig verankerd in de polyvagaaltheorie, hartcoherentie, mindfulness en kinderyoga!

 

Wat maakt deze opleiding bijzonder?

 • Gebaseerd op het prentenboek en de verhalen van  ‘Vlinder & Slak’: leer kinderen spelenderwijs innerlijke rust, veerkracht en zelfvertrouwen op te bouwen.
 • Wetenschap en wijsheid gecombineerd: Polyvagaaltheorie, hartcoherentie, geleide meditatie, mindfulness, kinderyoga en kunstzinnige therapie.
 • Een opleiding waarbij je het héle kind inspireert tot groei: mindset, gevoelsleven en de regulatie én expressie van de binnenwereld. Omdat een kind hoofd, hart en handen is!  
 • Samenwerkt met ouders of begeleiders: je traint en coacht niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders. Want samen bereik je zoveel meer!
 • Praktisch en op het kind gericht: de stapsgewijze methodieken VLINDER en SLAK geven jou, kinderen én hun ouders dé tools om meer rust, verbinding en veerkracht te ervaren in het dagelijks leven. 
 • Een warm welkom: met de prachtig vormgegeven materialen voor in de training én thuis voelt het kind zich serieus genomen, welkom en waardevol!
 • Persoonlijke en professionele groei tijdens de opleiding: kleine groepen, veel persoonlijke aandacht en betrokkenheid.

Wendy Traa combineert haar jarenlange ervaring als leerkracht, therapeut, yogadocent, (kinder)coach en opleider in deze Vlinder & Slak verdiepende kindercoachopleiding.  Ze heeft de afgelopen tien jaar talloze kinderen en ouders geholpen via haar mindfulnesstrainingen voor de Gemeente Nijkerk, coaching en lessen in (kinder) Yoga &  Yoga Nidra Meditatie. Wendy inspireerde tussen 2014 en 2023 meer dan 150 coaches, therapeuten en docenten met haar opleidingen bij Arterre. Ze is tevens de creatiekracht achter de  kinderboeken ‘Vlinder & Slak’ en het ‘Het lieve woordendoosje’ en het ‘Hartenpakket’. Wendy's achtergrond als historica, leerkracht basisonderwijs en redacteur/auteur bij educatieve uitgeverijen, gecombineerd met haar liefde voor mensen, maakt haar een inspirerende en veelzijdige docent.

 

“Wat een verademing om een lesdag van jou te mogen volgen! Je laat overduidelijk je passie zien voor wat je doet! Je hebt een ontzettend warme en benaderbare houding naar anderen. Ik vond het mooi om te zien dat je echt genoot van het delen van je kennis. Ik vind dat je prachtige producten hebt ontworpen en dat dit echt een verrijking zijn voor kinderen- en ouders/docenten/coaches noem maar op!”  (Leerkracht Myrthe)

 

"Wat een prachtige opleiding, gegeven door een magnifieke lesgeefster. Wendy's passie en kennis zijn inspirerend. Deze opleiding heeft mijn leven en werk enorm verrijkt!" (Kinderpsycholoog Marissa)

 

Waarom Vlinder & Slak trainer?

 • De methodiek is flexibel inzetbaar voor groepen in het basisonderwijs als ook voor individuele kindercoach en therapie.
 • Je krijgt complete ondersteuning tijdens de opleiding én daarna: persoonlijk en met professioneel lesmateriaal, audioopnames en online toegang tot meditaties en informatie .
 • Je krijgt een schat aan nieuwe inzichten én praktische tools, omdat de wetenschappelijke achtergrond van Polyvagaaltheorie en Hartcoherentie aan de basis liggen van de verhalen, oefeningen en opdrachten.
 • Je na afloop een kant en klare training kun geven van acht kinderlessen van 1,5 uur die leuk zijn, inhoudelijk goed en kinderen geweldig vinden. In zijn geheel of als onderdelen in te zetten als kindercoach, therapeut of psycholoog. 
 • Je een professionele toolkit mee krijgt van inhoudelijk zeer goed én prachtig vormgegeven lesmateriaal.
 • Je krijgt toegang tot de community, waar je inspiratie deelt met gelijkgestemde Vlinder & Slak trainers, ondersteuning krijgt in het uitzetten van je training en nog veel meer!

 

Opleidingsinhoud 

De jaaropleiding tot Vlinder & Slak trainer bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • Vier lesdagen op een fijne locatie: praktische training en ontwikkeling als professional én mens.
 • Vier online bijeenkomsten: nieuwe kennis en interactie vanuit huis.
 • Vier online coachingsessies: persoonlijke groei en kracht versterken.
 • Pilot: breng de methode in de praktijk en bouw ervaring en netwerk uit.
 • Certificering: na afronding en pilot ontvang je een certificering met de toestemming om het logo en jouw naam als Vlinder & Slak Trainer uit te dragen.

Daarnaast krijg je toegang tot een schat aan professioneel lesmateriaal, waaronder het prentenboek, werkbladen, thuiswerkboekjes en meer. De audio-opnames bieden rustoefeningen, liedjes en verhalen die kinderen helpen ontspannen en verbinden.

 

Wat heb je na afronding van de opleiding?

 • Certificering met online en offline logo: natuurlijk!
 • Complete Opleidingsmap: bevat alle trainingslessen, éxtra lessen voor verdieping en verbreding, een syllabus met theoretische achtergrond en scripts voor ouderavonden.
 • Professionele audio en video- opnames (meer dan 30), waaronder mindfulness- en rustoefeningen, klap-ritmespelletjes, liedjes en verhalen, informatie en kennis beschikbaar online voor jou, ouder en kind.
 • Volledig lesmateriaal om in te zetten als kindercoach en trainer: inclusief prentenboek, extra verhalen, DIY Vlinder en Slak poppetjes, werkbladen, thuiswerkboekje, Zonnebloem op Tafel, diploma, set KwaliteitsCoachingskaartjes en VLINDER en SLAK stapvoor-stap Kaartenset en nog meer.
 • Online omgeving: toegang tot extra materialen, kennis en een actieve community van trainers.
 • Een jaar van persoonlijke en professionele groei waarin je vaardigheden ontdekt en ontwikkelt.

 

Ervaringen van kinderen en hun ouders met de Vlinder & Slak Training: 

De slakkenoefening met de ademhaling en met tekenen erbij, dat is echt FANTASTISCH’ want die kids merken helemaal niet dat ze een ademoefening doen! Maar het werkt wel! (moeder Marieke)

“De ‘blije ik’ tekening heeft ze boven haar bed gehangen! En haar ‘volle hoofd’- tekening pakt ze er soms bij om te laten zien hoe ze zich voelt van binnen…dat is zo waardevol voor mij als moeder!” (moeder, Maaike)

“Ik ben blij dat je ze hebt opgenomen die liedjes, dan kunnen we ze thuis ook zingen en doen!” (Tobias, zes jaar)

“De audio’s geven mijn zoon en mezelf echt rust. Dan gaan we samen luisteren als het ons teveel wordt” (moeder van Isajah)

“Mijn zoontje kwam door de training weer in contact met zijn verdriet over het overlijden van mijn broer, toen mijn zoontje twee jaar oud was. Hij kon er voor het eerst bewust over huilen en getroost worden door mij. Ik was eigenlijk best verrast dat hij het zo goed wist, maar ook heel blij dat het er nu kon zijn.” (moeder Mirjam)

 

FAQ

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Deze opleiding is een unieke kans voor beginnende én ervaren kindercoaches, leerkrachten, kinderyogadocenten, therapeuten en kinderpsychologen om te werken met de vernieuwende inzichten van de polyvagaaltheorie, omtrent thema’s als vertrouwen, rust vinden, je eigen weg leren gaan en je emoties leren kennen en reguleren. 

Kinderen hebben in deze tijd meer baat bij een integrale aanpak, waarbij ze mogen bewegen, vormgeven, rusten én ontwikkelen op een manier die bij hén past. De hoofd-hart-lijf aanpak werkt op alle niveaus in het kind door. Veel opleidingen richten zich op éen aanpak, de Vlinder & Slak methode combineert het beste van verschillende achtergronden. 

Met respect voor de bewegingsdrang van kinderen, hun behoefte aan verhalen, inspiratie én vormgevingskracht: lekker met je handen dingen maken die je ook nog eens kunnen helpen. De actieve betrokkenheid én training van ouders helpt kinderen het ook thuis te integreren en zich kalmer, vrijer en blijer te voelen. De methodiek kun je in groepsverband inzetten, maar ook in een-op-een begeleiding.

 

Wanneer start de Jaaropleiding? En wat zijn de lesdagen?

De jaaropleiding 2024-2025 start op 9 november 2024. Lesdata op locatie en online meetings worden binnenkort bekendgemaakt. Coachingsessies met Wendy kunnen in overleg gepland worden.

 

Lesdata 2024-2025:

 

Opleidingsdagen op locatie: 10.00- 17.00 op  zaterdag 9 november 2024 - 15 maart 2025 - 17 mei 2025 - 13 september 2025

Online Kennis & Inspiratiesessies: 19.00 - 21.30 op donderdag 12 december 2024 - 6 februari 2025 - 10 april 2025 - 2 oktober 2025

Terugkom & Groei Ochtend op locatie: 10.00 - 13.30 op zaterdag 8 november 2025

Coachingsesssies worden één-op-één en naar behoefte ingevuld (4 in totaal, duur: een uur)

 

Wat kost de opleiding en wat krijg ik daarvoor? De jaaropleiding kost €1980,- (en is eventueel in termijnen te betalen!). Dit omvat vier intensieve praktische lesdagen op locatie (10.00-17.00 uur), vier live lesavonden online, vier coachingsessies online met Wendy en een afsluitende 'Terugkom & Evaluatie'-ochtend op locatie met lunch. Daarnaast ontvang je een prachtig vormgegeven en complete opleidingsmap, meer dan 30 professionele audio- en video- opnames, volledig lesmateriaal voor de trainer en toegang tot een online community. 

 

Is deze jaaropleiding intensief en kan ik het naast mijn gewone werk doen?

De jaaropleiding is intensief maar goed gestructureerd. Met een duidelijk ritme en rustoefeningen geïntegreerd in het programma, kun je de opleiding goed combineren met je dagelijkse werk en krijg je de ruimte om inzicht & vaardigheden te laten groeien. Want alleen vanuit rust en verbinding kom je als mens én professional tot bloei!

 

Is Vlinder en Slak voor alle kinderen? 

Ja, zeker! Qua leeftijd hebben vijf- tot negenjarigen het meeste baat bij de training en materialen, omdat het nog compleet aansluit op hun (magische) belevingswereld waarin je zomaar ; ) kan veranderen tot Vlinder of Slak. De training wordt extra goed ervaren door kinderen die hoogsensitief, hoogbegaafd of onzeker zijn. Thema’s die veel voorkomen bij kinderen baat hebben bij deze training zijn; overprikkeling, onzekerheid, piekeren, slecht slapen, psychosomatische klachten, somberheid en angsten bijvoorbeeld.

 

Werkt dit ook in het onderwijs?

Ja, de training en opleiding zijn ontwikkeld door Wendy, die in het Jenaplan en Vrije Schoolonderwijs heeft gewerkt. De methodiek is daarom ook heel behulpzaam en geschikt voor het onderwijs. Je kunt de training in acht lessen geven of opdelen in kleinere blokken voor een jaartraining.

“Ik ben zo blij dat ik nu positieve woorden én manieren heb om de kinderen te helpen reguleren. Ik zeg nu niet meer ‘Jee wat zijn we druk!’ maar: ‘We zijn net als heen-en-werige Vlinders, volgens mij hebben we Slakkenkracht nodig!’ Dat is zonder oordeel en speels, zo veel leuker en geeft kinderen een fijn gevoel.”  (leerkracht Ruth)

 

Werkt dit ook therapeutisch?

Ja, de combinatie van de methodieken, de verhalen en werkvormen uit mindfulness & meditatie, kinderyoga, kunstzinnige therapie biedt unieke tools voor therapeuten en psychologen om kinderen te ondersteunen en te helpen helen. Kinderen met trauma of met milde vormen van autisme ervaren deze training ook als helpend, omdat het een warme, welkome en veilige omgeving biedt waarin ze spelenderwijs en gestructureerd hun eigen binnenwereld verkennen. Je wordt als trainer zoveel mogelijk traumasensitief opgeleid. Door de flexibele mogelijkheden van het materiaal, kun je dit goed aanpassen aan behoeften van kinderen en focus aanbrengen.

“Veel kinderen leven op de toppen van hun tenen en zijn doodop, een gespreksmatige benadering werkt niet altijd waardoor ik andere manieren wilde zoeken om hen tot ontspanning te brengen, om hen weer in hun ‘lijf’ te brengen. De yoga nidra-oefeningen zijn een zeer mooie manier hiervoor.”  (Marcia, kinderpsycholoog gespecialiseerd in ASS-ADHD/ gedragsstoornissen)

 

Kan ik dit ook als ouder doen?

Ouders zijn van harte welkom bij de speciale training Vlinder & Slak voor Ouders! Een schat aan informatie, oefeningen en activiteiten om meer verbinding, veerkracht en vertrouwen te voelen thuis. Je kunt je alvast inschrijven op de Wachtlijst contactvoor deze training, die grotendeels online is zodat je in alle rust vanuit huis kunt leren. Je kunt straks kiezen uit meerdere mogelijkheden, waaronder ook coaching door Wendy en ontmoet & leerdagen op locatie. Zodat je thuis de tools hebt om meer rust, vertrouwen en verbinding te voelen met jezelf én je kind(eren). 

 

Mijn zoon kan nu veel beter zijn gevoelen verwoorden en daardoor kunnen we hem beter helpen. Hij ontploft niet meer.” (moeder Marieke)

 

"Mijn dochter slaapt nu eindelijk de hele nacht door en daar helpen de audio’s bij. Dat gaat nu veel beter!" (moeder Anja)

 

Is de locatie goed bereikbaar en kan ik er goed toeven? 

Ja, de locatie ligt in het centrum van Nederland, vlakbij Utrecht en Amersfoort in Nijkerk. Goed bereikbaar per auto en trein, met een sfeervol pand en ruime keuken én tuin.

 

Hoe weet ik zeker dat ik als Vlinder & Slak trainer kan onderscheiden van anderen? 

Na afronding van de opleiding en het voltooien van je pilot, ontvang je een certificering. Dit waarborgt de kwaliteit van onze trainers en materialen. 

Meld je nu aan!

 

 • Geniet van de ‘Early Butterfly’ korting van €100 bij inschrijving vóór 30 september. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

 

 • Voor vragen of een vrijblijvende online meeting, neem contact op met Wendy!

 

Voel de veerkracht, het vertrouwen en de verbinding groeien – reserveer nu je plek in de Jaaropleiding!

Informatie

Nijkerk -
Wendy Traa
 DagenZaterdag

Meld je nu aan & Geniet van de Early Butterfly Korting van €100 bij inschrijving vóór 30 september. NB: wil je graag in termijnen betalen? Dat kan! Neem contact op met Wendy.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

 

Voor vragen of een vrijblijvende online meeting, neem contact op met Wendy!

 

Voel de veerkracht, het vertrouwen en de verbinding groeien – reserveer nu je plek in de Jaaropleiding!