Individuele therapeutische kinder- en tieneryoga is een lichaamsgerichte en creatieve manier om kinderen te helpen zich weer ontspannen, blij en zelfverzekerd te voelen. Het kind of tiener krijgt lessen op maat gemaakt, die direct aansluiten bij zijn/haar behoefte en mogelijkheden.

Een brede aanpak voor:

* lastig in/door slapen

* psychische of fysieke klachten door spanning

* hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid

* overprikkeling en emotie-regulatie

* weinig zelfvertrouwen/ weerbaarheid

'Kinderen en tieners ervaren de wereld vooral via hun lichaam',

zeg ik altijd als ouders me vragen waarom (therapeutische)yoga zo heilzaam kan zijn voor kinderen. Ze voelen spanning als ze iets nieuws moeten doen, verdriet als hun konijn overlijdt of ze een slechte Cito-score hebben en woede als het niet gaat zoals ze willen, of ze teveel tegelijk moeten doen. Stress van social-media, games en sociale interactie, kan kinderen behoorlijk uit balans brengen. Zeker kinderen die van nature gevoelig zijn, hebben het soms zwaar te verduren. Een therapeutische kinder-tieneryogales is dan een liefdevolle, speelse en toch ook effectieve aanpak voor zijn/haar problemen.

Gevolgen van stress
Als de stress te lang aanhoudt, of er andere incidenten zijn waardoor kinderen/tieners uit hun doen raken, uit zich dit in problemen. Problemen in gedrag, in hun gevoelswereld of in hun lichaam.  Ze krijgen bijvoorbeeld buikklachten of hebben veel hoofdpijn, slapen slecht in of door en worden faalangstig of durven niet voor zichzelf op te komen. Andere kinderen trekken zich terug en zijn snel verdrietig. Of ze slaan en schoppen hun onmacht van zich af. Met therapeutische yoga ontladen ze stress en leren ze andere manieren om met hun gevoelens en gedachten om te gaan. 

Werkwijze
Na een eerste (gratis) telefonisch contact, plannen we een intake-gesprek met (een van) de ouder(s) en een eerste kennismaking met het kind/ de tiener.
Hierin inventariseren we de problemen en gaan we kijken naar de wensen: waarmee wil het kind/ de tiener ondersteuning en waar wil het in groeien? En hoe kunnen de ouder(s) daaraan bijdragen? 

Hierna start een traject van ongeveer 5-10 inviduele sessies met het kind. Dit begint met het kort bespreken van mijn plan, waarin ik toelicht hoe ik te werk zal gaan en welke keuzes ik maak.


Ook is het mogelijk om als ouders tijdelijk extra ondersteuning te krijgen, zodat je samen werkt aan bewuster (samen)leven en omgaan met stress.

Inhoud van de sessies
Deze zijn per kind/ tiener verschillend. Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind, zodat lievelingsdieren, muziek of interesses de les een eigen kleur en klank geven.

Werkvormen die ik gebruik zijn natuurlijk fysieke oefeningen uit de yoga voor gronding, coördinatie, evenwicht en concentratie), maar ook uit de hartfocus. Daarnaast zet ik EFT in (het 'zusje' van EMDR) en diepe ontspanningsoefeningen uit de I Rest Yoga Nidra. Ook het creatief verwerken van bepaalde thema’s kan heilzaam zijn. Ook maak ik soms helende verhalen op maat (zie: helende verhalen).

Deze ‘holistische’ aanpak is leuk voor het kind/ de tiener en integreert zo het hoofd (denken), het hart (voelen) en de handen (het doen) van het kind. Deze integrale aanpak is afwisselend en effectief. 

Informatie: 
Op afspraak en als onderdeel van een behandelplan

Een sessie therapeutische Kinder- Tieneryoga kan 45 min of een uur duren, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van het kind.

Dit is het tarief:  

Sessie van 60 min: 65 euro per uur incl BTW

Informatie

Nijkerk -
Wendy Traa

'Onze zoon van 11 voelde veel onrust in zijn lijf en hoofd, waardoor hij slechter sliep en regelmatig 'explodeerde'. Van Wendy kreeg hij 'tools' in handen om zich te ontladen en anders met zichzelf om te gaan. HIj heeft veel meer rust en er zijn veel minder explosies en emoties. Daar genieten we zo van!' (moeder Brigitte)