Slakkenkracht & Vlindervleugels

 

Met deze opleiding van vier intensieve lesdagen op locatie, word je volledig geïnspireerd en gekwalificeerd om Vlinder & Slak trainingen te geven op scholen, in je praktijk of bij instellingen. De Vlinder & Slak training helpt kinderen hun eigen vlindervleugels en slakkenkracht te ontdekken en te ontwikkelen. Daarmee kun je kinderen de vaardigheden laten ontwikkelen om echt tot rust te komen bij zichzelf, vriendelijke aandacht te hebben & de wijde wereld in te (durven) gaan op hun eigen wijze manier. 

 

Veiligheid, verbinding en vertrouwen zijn de belangrijkste pijlers. De Polyvagaal theorie is daarbij een belangrijke basis waar vanuit we naar het kind kijken en onze communicatie en training op baseren, uitgewerkt met helende verhalen, bewegingsoefeningen, spel, mindfulness- en diepe rust meditatie.

 

Vertrouwen, Verbinding en Rust

 

Vlinder & Slak is een integratieve training gebaseerd op de Polyvagaal theorie als 'bedding' en manier van naar kinderen kijken. Je leert kinderen tot rust te komen bij zichzelf, mindfull te zijn en in verbinding met hun hart te leven en te leren. Een training die niet een ‘methode’ centraal stelt, maar het kind! Het maakt daarom gebruik van kindgerichte, speelse manieren zoals beweging, aandachtsspel, ontspanning en creativiteit. 

 

De training is ontwikkeld voor de Gemeente Nijkerk als mindfulness-heartfulnesstraining voor kinderen uit de gemeente. Door de enthousiaste reacties en vraag vanuit professionals, is nu de opleiding ontwikkeld tot Vlinder & Slak trainer. Welkom!

 

Een kind wil spelen, leren en ontdekken met handen, hoofd en hart. Een slimme mix van helende verhalen, mindfulness, iRest Yoga Nidra, therapeutische kinderyoga, kunstzinnige verwerking en coaching helpt kinderen de ‘Vlinder’ en ‘Slak’ in zichzelf te ontdekken en te koesteren. Want iedereen heeft ‘vlindervleugels’ om de wijde wereld mee in te (durven) gaan en iedereen heeft Slakkenkracht: de kracht om met vriendelijke, zachte aandacht bij jezelf en de ander te zijn

 

En soms… heb je even iets extra’s nodig om dat (weer) te kunnen!

 

 

Opleiding in het kort:

Deze methodiek heeft in het hart de universele verhalen Vlinder & Slak, waarin compassie, aandacht en verbinding centraal staan. Dit is uitgewerkt in een goed onderbouwde training van acht lessen, waarin alle ervaring en kenis van Wendy als opleider bij Arterre, mindfulnesstrainer, iRest Yoga Nidra docent, therapeutisch kinderyogadocent en schrijver samenkomen. Wendy werkt sinds 2006 aan verhalen en materialen met een universele boodschap van liefde, compassie en verbinding en maakt dit praktisch en speels toepasbaar. 

De verhalen krijgen handen en voeten in een praktisch uitgewerkte methode van acht basislessen, met daarbij behorende audio-opnames van kortere en langere mindfulness- en diepe rust (Yoga Nidra) meditaties voor kind, ouder en jij als trainer. De Polyvagaal theorie is daarbij een belangrijke basis waar vanuit we naar het kind kijken en onze communicatie en training op baseren. In de training krijg je hierover informatie (en oefening)  tijdens de lesdagen en in de syllabus.

Want uiteindelijk gaat het vooral ook om jouw eigen houding, de rust en openheid die jij als trainer met je meeneemt en overbrengt op de kinderen. 

Ouders krijgen in de Vlinder & Slak methodiek ervaringen, informatie en ruggespraak aangereikt via de ouderavonden, audio-opnames en gesprekken. In de opleiding is hier uitgebreid aandacht voor.

Kinderen ontdekken hun  'Slakkenkracht en Vlindervleugels' via de basis van mindfulness & rustmeditatie,  uitgewerkt op een integratieve manier, zodat het HELE kind JA kan zeggen tegen de rust & veerkracht in zichzelf.

 

Wat kun je ondere andere verwachten?:

  • inspirerende lesdagen van een ervaren trainer die tien jaar heeft gewerkt aan het ontwikkelen, bijstellen en uitvoeren van de training en de materialen
  • audio-opnames, syllabus, lesboek, leskaartensets en handpoppetjes om de verhalen mee te vertellen/of in interactie te zijn met kinderen
  • Stapsgewijze methodieken SLAK en VLINDER waarbij elke letter van deze twee woorden een stapje is in het leren mindful, ontspannen en vol vertrouwen te zijn, gecombineerd met liedjes en bewegingen.
  • Heartfulness en hartcoherentie om alles wat het kind voedt en steunt op positieve wijze kracht bij te zetten en bewust te maken
  • iRest yoga nidra: diepe rustmeditatie om het zenuwstelsel tot rust te brengen, emotionele en fysieke spanningen los te laten
  • Kinderyoga en andere bewegingsoefeningen: om tot rust te komen of juist om energie en vlindervleugels te voelen.
  • Verbeeldingskracht via verhalen Vlinder & Slak: hierin herkennen kinderen zichzelf en leren ze van!
  • Creatieve Therapeutische verwerking om ervaringen een plek te geven & ik-kracht te versterken

 

Ervaringen

De training Vlinder & Slak is in de afgelopen jaren ontwikkeld voor de Gemeente Nijkerk in het kader van Preventie. Hieronder enkele ervaringen van ouders:

Moeder Fatma: "Ik was echt op zoek naar die rustmomentjes, maar ja, hoe leg je dat uit? Vlinder en Slak is daar ideaal voor en dat blijven we erin houden! Ze heeft nu een SLAK plekje met een matrasje, kussentje en een knuffeldeken. Ik heb bij de kringloop een oude MP3 speler gevonden en daar ga ik de audio’s opzetten. Ze wil het liefst met mij luisteren en knuffelen, maar soms is het ook fijn voor haar om op haar eigen rustplekje de audio te luisteren."

 

Moeder Mirjam: "Hij kan zijn gevoelens meer overzien, hiervoor werd hij erdoor overspoeld. Hij kan het nu makkelijker verwoorden, is rustiger geworden hierin. Dat zien we ook bij zwemles, daar kan hij zich nu makkelijker concentreren."

 

Moeder Nienke:"‘Tot nu toe had ze heel veel moeite met haar gevoelens, dan was ze alleen maar boos, boos, boos. Nu kan zij benoemen waar ze mee zit, of wat ze graag wil. Dan pakt ze haar ‘volle hoofd’ tekening erbij en zegt ze: ‘ik heb teveel taakjes!’. Dat geeft mij als moeder echt rust, omdat ik dan weet wat er speelt. Het geeft me voldoening dat ik haar dan kan helpen."

 

Opleidingsinformatie in het kort:

Nieuwe Opleidingen starten in het najaar 2024 en voorjaar 2025:

2024: 5 oktober, 9 november, 30 november en 14 december

2025 voorjaar: 15 maart, 29 maart, 12 april en 10 mei

2025 najaar: volgt

 

Lestijden: 10.00-17.00, inclusief alle trainingsmaterialen, koffie en thee en lekkers. Neem zelf je lunch mee.

 

Locatie: Centrum De Kleine Oase in Nijkerk, vlakbij Amersfoort en 10 minuten wandelen vanaf station Nijkerk

 

Investering: 1120 euro 

 

Uitgebreide informatie:

De PDF met alle opleidingsinformatie kun je aanvragen via de mail: wendytraa@protonmail.com 

 

Hierin vind je de hele beschrijving van de opleiding: inhoud, materialen, mogelijkheden en audio-opnames etc. 

Informatie

Nijkerk -
Wendy Traa
 DagenZaterdag

Schrijf je nu alvast in voor het najaar!